Στις 7 Ιουλίου 2019, οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες για να αποφασίσουν ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά από μια πολυτάραχη δεκαετία οικονομικής κρίσης, πολιτικής πόλωσης και κοινωνικών μεταβολών. Το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης σηματοδότησε την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε ποσοστό 39,85%, κατακτώντας 158 έδρες και εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, για πρώτη φορά από το 2007. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα, παρά την ήττα, συγκέντρωσε 31,53% και διατήρησε ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία με 86 έδρες. Αξιοσημείωτη ήταν και η απουσία της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή, εξέλιξη που θεωρήθηκε ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας της ακροδεξιάς.
Τα υπόλοιπα κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή ήταν:
Το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 8,10% και 22 έδρες,
Το ΚΚΕ με 5,30% και 15 έδρες,
Η Ελληνική Λύση με 3,70% και 10 έδρες,
Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 3,44% και 9 έδρες.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στη πολιτική τοπογραφία της χώρας. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία μνημονίων και κοινωνικών κραδασμών, πολλοί ψηφοφόροι στράφηκαν στη Νέα Δημοκρατία αναζητώντας σταθερότητα, οικονομική ανάκαμψη και ένα διαφορετικό ύφος διακυβέρνησης.
Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδότησε και μια αλλαγή γενιάς στην πολιτική σκηνή, καθώς ο ίδιος εμφανίστηκε με το προφίλ του μεταρρυθμιστή και του τεχνοκράτη. Παράλληλα, το εκλογικό αποτέλεσμα κατοχύρωσε το ΣΥΡΙΖΑ ως τον κύριο κορμό της ελληνικής Κεντροαριστεράς, καταρρίπτοντας οριστικά το παλαιό δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που κυριάρχησε για δεκαετίες.