Μπορεί να μην το ήξερες, αλλά αυτή η πατατοσαλάτα χωρίς μαγιονέζα από τη διατροφολόγο Emily Lachtrupp, που παρουσιάζει τη συνταγή στο Eating Well, είναι ό,τι πιο δροσερό και νόστιμο μπορείς να προσφέρεις σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Είναι ανάλαφρη, μυρωδάτη και ντυμένη με ένα λεμονάτο βινεγκρέτ και φρέσκο δυόσμο – ό,τι πρέπει για να ξεφύγεις από τις βαριές, λιπαρές σαλάτες του καλοκαιριού.
Με λίγα και απλά υλικά, δημιουργείς ένα πιάτο που δεν περνάει απαρατήρητο: αφράτες πατάτες, φρέσκος δυόσμος, κρεμμυδάκι και ένα dressing με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο που απογειώνει τη γεύση. Είναι ελαφριά, ευέλικτη και όσο “κάθεται” γίνεται ακόμα πιο νόστιμη. Έτοιμη να την φτιάξεις;
Υλικά:
2 κιλά πατάτες (κατά προτίμηση russet, περίπου 3 μεγάλες)
¼ φλ. χυμός λεμονιού
3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ κ.γ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
¼ φλ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
1) Βάλε τις πατάτες, ακαθάριστες και ολόκληρες, σε μια μεγάλη κατσαρόλα και κάλυψέ τις με κρύο, ελαφρώς αλατισμένο νερό. Φέρε το νερό σε βρασμό και βράσε τις πατάτες για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στράγγισέ τες, ξέπλυνέ τες με κρύο νερό και άφησέ τες να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά. Μόλις τις χειρίζεσαι άνετα, κόψ’ τες σε κομμάτια περίπου 1,5 εκ.
2) Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπα το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Πρόσθεσε τις πατάτες και ανακάτεψέ τες απαλά ώστε να καλυφθούν καλά από το dressing. (Φρόντισε οι πατάτες να είναι ακόμη λίγο ζεστές – έτσι απορροφούν καλύτερα τη γεύση.)
3) Λίγο πριν σερβίρεις, πρόσθεσε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον δυόσμο και ανακάτεψε ξανά ελαφρά. Αν ετοιμάσεις τη σαλάτα νωρίτερα, μπορείς να κρατήσεις τον δυόσμο και τα κρεμμυδάκια για το τέλος, για να μείνουν φρέσκα και τραγανά.