Υπάρχουν κάποια πρωινά που η μέρα θέλει απαραίτητα να ξεκινήσει αργά, ήσυχα και με το άρωμα του καφέ να γεμίζει το σπίτι. Η Κυριακή είναι φτιαγμένη για τέτοιες στιγμές. Είναι η ευκαιρία να φροντίσετε τον εαυτό σας, να στρώσετε όμορφα το τραπέζι και να απολαύσετε κάτι νόστιμο και θρεπτικό που θα σας γεμίσει ενέργεια και χαμόγελο. Αυτή η υγιεινή ομελέτα φούρνου με λαχανικά είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε: εύκολη, χορταστική και γεμάτη χρώματα και αρώματα από φρέσκα υλικά.
Το καλό με αυτή τη συνταγή είναι ότι μπορείτε να την προσαρμόσετε με ό,τι έχετε στο ψυγείο σας. Ιδανική για brunch, για ελαφρύ μεσημεριανό ή ακόμα και για το γραφείο την επόμενη μέρα. Θρεπτική, νόστιμη και απόλυτα comfort.
Η συνταγή αυτή προέρχεται από το Cookie and Kate, ένα βραβευμένο αμερικανικό food blog που ειδικεύεται στις υγιεινές, vegetarian και μεσογειακού τύπου συνταγές. Η δημιουργός του, Kathryne Taylor, προτείνει πιάτα φτιαγμένα με φρέσκα υλικά εποχής και δίνει έμφαση σε εύκολες, ισορροπημένες επιλογές για καθημερινή κατανάλωση. Το blog της έχει αγαπηθεί διεθνώς για τις προσεγμένες φωτογραφίες, τις καθαρές συνταγές και το θετικό του μήνυμα γύρω από το mindful eating.
Ομελέτα φούρνου με λαχανικά
Υλικά για 8 μερίδες
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 μέτριες κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες (περίπου 2 φλιτζάνια)
¾ φλιτζανιού φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο (περίπου 1 μικρό μάτσο)
150 γραμμάρια σπανάκι, χοντροκομμένο
12 αυγά
3 κουταλιές της σούπας πλήρες γαλακτοκομικό προϊόν (κρέμα γάλακτος, γάλα, γιαούρτι ή sour cream)
μερικές σταγόνες πικάντικη σάλτσα (π.χ. Cholula)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
120 γραμμάρια φέτα ή κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις ή στον αέρα αν θέλετε πιο απαλή υφή. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί περίπου 22×30 εκ., φροντίζοντας να καλυφθούν και τα πλαϊνά για να μην κολλήσει η ομελέτα.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά και σοτάρετε ανακατεύοντας απαλά για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Ρίχνετε το ψιλοκομμένο σπανάκι και το αφήνετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του. Ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσει. Μόλις μαραθεί, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Σε μεγάλο μπολ, σπάτε τα αυγά και τα χτυπάτε με σύρμα χειρός μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέτετε το γάλα, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτετε το τριμμένο ή θρυμματισμένο τυρί στα αυγά και ανακατεύετε ελαφρά.
Απλώνετε ομοιόμορφα τα σοταρισμένα λαχανικά στον πάτο του ταψιού. Σκορπίζετε από πάνω τα κομμένα ντοματίνια με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω για να δώσουν χρώμα και ζουμερή υφή στο τελικό αποτέλεσμα.
Ρίχνετε προσεκτικά το μείγμα των αυγών πάνω από τα λαχανικά, φροντίζοντας να πάει παντού. Αν θέλετε, προσθέτετε και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό για άρωμα.
Ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25-30 λεπτά, μέχρι η ομελέτα να φουσκώσει, να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει ένα απαλό χρυσαφί χρώμα στην επιφάνεια.
Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν τη σερβίρετε. Κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και απολαμβάνετε ζεστή ή χλιαρή, ιδανικά με φρέσκια σαλάτα ή φρυγανισμένο ψωμί.