Η φανουρόπιτα είναι το πιο εύκολο από όλα τα παραδοσιακά γλυκά που παρασκευάζονται στα ελληνικά σπίτια. Φτιαγμένο από 7 ή 9 υλικά -ποτέ 8 ή 10- δεν απαιτεί καμία δεξιότητα και η επιτυχία της είναι εγγυημένη, εφόσον ακολουθήσουμε ευλαβικά τις οδηγίες παρασκευής. Υγιεινή και με το διακριτικό άρωμα του πορτοκαλιού, είναι το γλυκό της επιστροφής μετά τις διακοπές, ένας γλυκός τρόπος για να επανέλθουμε στις διατροφικές μας συνήθειες μετά από τον καλοκαιρινό εκτροχιασμό.
Τη φανουρόπιτα η γιαγιάδες μας συνήθιζαν να την ετοιμάζουν την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου που γιορτάζεται στις 27 Αυγούστου. Στη συνέχεια την πήγαιναν στην εκκλησία, στον εσπερινό, για να την διαβάσει ο ιερέας και έτσι να πάρουμε την ευλογία του Θεού.
Οι πιο προκομένες ετοίμαζαν δύο φανουρόπιτες. Μία για το σπίτι και μία την οποία πήγαιναν ανήμερα στην εκκλησία, για τους πιστούς μετά τη λειτουργία.
Υλικά:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ
1 ποτήρι καρύδια χοντροσπασμένα
1 ποτήρι μαύρες σταφίδες
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 1 κουτ. σούπας αλεύρι
3 κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε την ζάχαρη και το λάδι και χτυπάμε με το χέρι ή με μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα και το κονιάκ κι ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα καρύδια και τα σταφίδες σε μπολ, τις πασπαλίζουμε με την κουταλιά το αλεύρι και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Προσοχή! Το βήμα αυτό είναι σημαντικό για να είναι κατανεμημένα ισόποσα τα καρύδια και οι σταφίδες στο κέικ. Αν δεν τα αλευρώσουμε θα καταλήξουν στον πάτο του ταψιού.
Σε ένα ακόμα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού σταδιακά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε ίσα να σκορπίσουν στη ζύμη.
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών και ρίχνουμε το μείγμα της φανουρόπιτας. Ανακινούμε το ταψί για να ισιώσει η επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 – 45 λεπτά.