Δ. Σταμενίτης: «Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένη στρατηγική για ανάδειξη και προστασία των Ελληνικών προϊόντων»
Στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχει στόχο την ανάδειξη, προστασία και ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων στάθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την τοποθέτηση του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων»
«..Είναι οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αυτές που γεμίζουν το νομοθετικό μας οπλοστάσιο στην κατεύθυνση της προστασίας και ισχυροποίησης των προϊόντων αλλά και παράλληλα αναπτύσσουν δράσεις που τη συμπληρώνουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων, προσθέτοντας παράλληλα σε αυτό και τις δράσεις που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας αλλά και της προστασίας των ελληνικών προϊόντων. Στη συνολική αυτή προσπάθεια εντάσσεται, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, και το προς ψήφιση σχέδιο νόμου, που επιχειρεί να προστατεύσει τα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντα μέσα από την ενίσχυση των ελέγχων αλλά και την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.
Με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, ο κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, με την κλιματική κρίση να ασκεί ισχυρές πιέσεις. Ειδικότερα σημείωσε: «Σε ένα ομολογουμένως δύσκολο πλαίσιο λοιπόν, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις, να σχεδιάσουμε και να πράξουμε. Και παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία πέντε χρόνια, καταφέρνουμε πολλά. Δρούμε πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει: 1. Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε τόσο για αποζημιώσεις, αποκαταστάσεις και στήριξη όσο και για επένδυση στον μετασχηματισμό του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. 2. Διορθώσεις χρόνιων στρεβλώσεων. 3. Εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία. 4. Πολιτικές για ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στον πρωτογενή τομέα. 5. Χρηματοδότηση αγροτικών υποδομών, απαραίτητων για την αναχαίτιση της Κλιματικής Κρίσης. 6. Μετασχηματισμό του ΕΛΓΑ, που σύντομα εδώ στην Επιτροπή θα έχουμε πολλά να πούμε. 7. Ανασυγκρότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. 8. Αλλά και στρατηγική για την ορθή διαχείριση των υδάτων».
Comments