Πώς θα κινηθεί στην πρόταση δυσπιστίας το Μαξίμου - Πυρετώδεις προετοιμασίες για την τριήμερη μάχη στη Βουλή
Έντονο πολιτικό θόρυβο και σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» που κάνει λόγο για αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη το βράδυ που συντελέστηκε η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα μετά και την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας την οποία και προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Τα ξημερώματα επέστρεψε από τον Καναδά ο πρωθυπουργός και στον σημερινό πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να τεθούν όλα τα νέα στοιχεία επί τάπητος και να χαραχτεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποδομήσει με στοιχεία τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και να αποδείξει ότι μετά το πολύνεκρο δυστύχημα ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που επιχειρησιακά απαιτούνταν, κάτι που μένει να διαφανεί – όπως υποστηρίζουν- από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη όπως και από την πρώτη στιγμή που συνέβη η τραγωδία να μην μείνει τίποτα αναπάντητο και όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, την οποία χαρακτηρίζουν καλοδεχούμενη, θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία σε όσους θέλουν αληθινά να ακούσουν να δοθούν όλες οι απαντήσεις αλλά και να υπογραμμιστεί ότι μόνο η δικαιοσύνη και όχι οι φήμες και οι κατασκευασμένες ιστορίες περί συγκάλυψης θα ρίξει φως στην υπόθεση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει παρά τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπως έχει το δικαίωμα, καθώς από τη φύση της η πρόταση δυσπιστίας έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Παράλληλα όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη βλέπουν προσπάθεια φθοράς της κυβέρνησης από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, που επιχειρούν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί του θέματος, ωστόσο μια αποστροφή του από τον Καναδά θεωρήθηκε αιχμή για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας.
Μιλώντας για όσα συζήτησε με τον καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, είπε: «Συζητήσαμε ακόμη για τις απειλές κατά της δημοκρατίας μας, για το γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος σήμερα μπορεί να γίνει τόσο διχαστικός, τόσο διαβρωτικός, που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε την άλλη άποψη, να προσεγγίσουμε την άλλη πλευρά, να διαμορφώσουμε συναίνεση, όλα όσα είναι τόσο θεμελιώδη για να συνεχίσει να λειτουργεί και να ευημερεί μια ζωντανή δημοκρατία. Πρόκειται για προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε χωρίς περιστροφές».
Την πρόταση του ΠΑΣΟΚ η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να ξεκαθαρίζει πως δεν θα συνυπογράψει το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη, όμως θα το στηρίξει αν τελικά κατατεθεί στη Βουλή. Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει αμέσως και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με ονομαστική ψηφοφορία.
Commentaires