Οι αερομεταφερόμενοι δασοκομάντος της Θεσσαλονίκης, με «άρωμα» Αλμωπίας, που σβήνουν φωτιές στις πιο δύσβατες περιοχές
Ανάμεσα τους και άτομα από την Αλμωπία
Είναι πάντα έτοιμοι σε χρόνο ρεκόρ να φτάσουν στο πύρινο μέτωπο
Ρίχνονται πρώτοι στη μάχη της κατάσβεσης στις πιο ψηλές βουνοκορφές και σε απόκρημνες πλαγιές. Έχουν χρόνο ετοιμότητας (readiness) μόλις 4 λεπτών και κουβαλούν μαζί τους, αξίνες, τσάπες και αλυσοπρίονα.
Είναι οι δασοκομάντος του Πυροσβεστικού Σώματος και δεν πτοούνται μέχρι να κατασβεστεί πλήρως το μέτωπο της φωτιάς. Ανάμεσα τους και άτομα από την Αλμωπία.
Η 2η Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη συστάθηκε τον Μάιο του 2022 και απαρτίζεται από ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν και να επιχειρήσουν σε κάθε δασική πυρκαγιά όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή.
Στη διάθεση τους έχουν κι ένα ελικόπτερο το οποίο τους μεταφέρει σε τάχιστο χρόνο στο σημείο της πυρκαγιάς ενώ στην συνέχεια συμμετέχει στην δασοπυρόσβεση.
Μάλιστα όπως ανέφερε στο Thestival ο διοικητής της 2ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. Πύραρχος Αργύρης Ρεγκάς οι δασοκομάντος πέρα από την βασική εκπαίδευση τους περνούν και από ειδικά σχολεία όπως το HELO DUNKER όπου εκπαιδεύονται στη διαφυγή από βυθιζόμενο ελικόπτερο.
«Έχουμε περάσει όλοι το βασικό σχολείο των Ε.ΜΟ.Δ.Ε. καθώς και έξτρα εξειδικευμένα σχολεία όπως για παράδειγμα το σχολείο του HELO DUNKER το οποίο είναι διάσωση από βυθιζόμενο ελικόπτερο. Είναι σημαντικό αυτό το σχολείο επειδή κι εμείς μεταφερόμαστε με ελικόπτερα οπότε εάν πέσει το ελικόπτερο στη θάλασσα και βυθιστεί στο σχολείο μαθαίνουμε πως να διαφύγουμε από το ελικόπτερο και να σωθούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεγκάς.
Από την ημέρα που ιδρύθηκε η Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη της δασοπυρόσβεσης έως σήμερα έχουν συμμετάσχει σε εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλες τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας αλλά και σε άλλους νομούς της υπόλοιπης χώρας.
«Το κυρίως έργο μας είναι οι δασικές πυρκαγιές τόσο στην καταστολή όσο και στην οριοθέτηση και φύλαξη αυτών δηλαδή παραμένουμε στο σημείο έως ότου βεβαιωθούμε ότι έχει σβήσει εντελώς και η πιο μικρή εστία» είπε ο διοικητής της 2ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε..
Σήμερα στην 2η Ε.ΜΟ.Δ.Ε. υπηρετούν 146 δασοκομάντος και όλοι τους είναι σε απόλυτη ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες ενώ χάρη στην εκπαίδευση τους μπορούν να αντιμετωπίσουν μια δασική πυρκαγιά χωρίς νερό, χρησιμοποιώντας μόνο αλυσοπρίονα, σκαπτικά εργαλεία και επινώτιους πυροσβεστήρες, αρκεί να φτάσουν έγκαιρα. Ακόμα και αν δεν καταφέρουν να σβήσουν την πυρκαγιά σίγουρα θα καταφέρουν να την περιορίσουν έως ότου φτάσουν επίγειες δυνάμεις με τα υδροφόρα οχήματα και φυσικά τα εναέρια μέσα.
«Από την στιγμή που θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα κληθούμε σε συμβάν μέσα σε 4 λεπτά η μια ομάδα ανταπόκρισης αποτελούμενη από 8-10 άτομα είναι έτοιμη έχοντας όλο τον εξοπλισμό και επιβιβαζόμαστε στο ελικόπτερο προκειμένου να φτάσουμε τάχιστα στο σημείο της πυρκαγιά και ακολουθούν οι ομάδες υποστήριξης με οχήματα. Οι ομάδες είναι των 8 ατόμων και με την άφιξη μας στο συμβάν εφόσον δεν έχουν καταφτάσει ακόμα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα προσπαθούμε με χειρωνακτικά εργαλεία και μέσα να περιορίσουμε το συμβάν. Και μόλις έρθουν τα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα προσπαθούμε με τις πυροσβεστικές εγκαταστάσεις (σ.σ. σωλήνες παροχής νερού) να σβήσουμε την πυρκαγιά» τόνισε ο κ. Ρεγκάς.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε πολύ νωρίς. Η πρώτη φωτιά που κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι δασοκομάντος της Θεσσαλονίκης ήταν στις 31 Μαρτίου με τις φλόγες να καίνε σε μια τεράστια πλαγιά στα Πιέρια Όρη.
Η κλιματική κρίση πλέον κάνει εμφανή τα σημάδια της και από εκείνη την ημέρα έως τώρα η μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών για τους Πυροσβέστες είναι καθημερινή ενώ πολλές φορές καλούνται να διαχειριστούν περισσότερα από ένα συμβάντα ακόμα και στη νότια Ελλάδα.
«Φέτος έχουμε πάει στην Αθήνα στην Πάρνηθα και στην Κερατέα και σε πλήθος συμβάντων στη Βόρεια Ελλάδα όπως στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Πιερία, στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στο Σουφλί κ.α. Σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας έχουμε πάει φέτος και αντιμετωπίσαμε τις πυρκαγιές», δήλωσε ο διοικητής της 2ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε..
Η μάχη της κατάσβεσης είναι μεγάλη και τιτάνια και μάλιστα είναι κοινό μυστικό ότι κανείς από τους δασοκομάντος δεν κοιτά το ρολόι του και την τήρηση του ωραρίου. Εργάζονται μανιωδώς και φυσικά πέραν του προβλεπόμενου τυπικού ωραρίου. Ουδείς εγκαταλείπει το πόστο του όσες ώρες κι αν περάσουν ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από την πολύωρη μάχη κι αφού έχουν περιορίσει αρκετά το μέτωπο της φωτιάς ξεκουράζονται δίπλα στα αποκαΐδια μέχρι να ριχτούν ξανά και ξανά με σθένος και υπομονή έναντι του πύρινου τέρατος.
Από την έντυπη έκδοση του Thestival για την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Πηγή: thestival.gr
Comments