top of page

Μητσοτάκης: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και πάλι στην χρεοκοπία

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για την ακρίβεια και γιατί απορρίπτει a priori την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

mitsotakis

«Κατ' αρχάς, δεν απορρίπτω τίποτα a priori, ακόμα και αν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζοντας, όμως, τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σας λέω, a posteriori, ότι αυτές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και πάλι στην χρεοκοπία. Αυτό, άλλωστε, αποδείχθηκε και στη συζήτηση για την ακρίβεια που είχαμε, την Παρασκευή, στη Βουλή. Πρώτος εγώ αναγνωρίζω το πρόβλημα. Η απάντηση, όμως, σε μια πρόκληση είναι διαφορετική από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για τη μείωση του ΦΠΑ που την έχει κάνει «παντιέρα», μεταφράζεται σε 2,2 δισ. ευρώ ετησίως. Συν επιπλέον 2 δισ. από τον μηδενισμό στα βασικά είδη. Χωρίς, ασφαλώς, να λένε από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, αν όχι από νέους φόρους. Όπως δεν λένε και πως η όποια μείωση δεν θα φτάσει ποτέ στον καταναλωτή, κάτι που αποδείχθηκε σε χώρες που εφάρμοσαν τον μειωμένο ΦΠΑ. Επαναλαμβάνω, λοιπόν: Λύση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις και οι ενισχυμένες ενισχύσεις. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αρχηγό, όμως δεν άλλαξε νοοτροπία. Μένει πιστός στο δόγμα των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Του λαϊκισμού και της ακοστολόγητης ανευθυνότητας. Τάζοντας χωρίς μέτρο. Κυριολεκτικά! Και χωρίς ποτέ να κοστολογούν αυτά που λένε. Με κάθε νέα τοποθέτηση Κασσελάκη, το ποσό να ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη.xiotis


Το τελευταίο που έταξε είναι 13ος και 14ος μισθός, από την πρώτη κιόλας μέρα που θα έρθουν στην εξουσία. Ποντάρει, προφανώς, ότι υπάρχει κόσμος πρόθυμος και πάλι να εξαπατηθεί. Όσα μετρήσαμε μέχρι στιγμής είναι 50 δισ. σε βάθος τετραετίας. Και από Δευτέρα βλέπουμε…


Την ώρα, μάλιστα, που ο κύριος Κασσελάκης προειδοποιούσε, με απύθμενο θράσος, ότι …θα παραλάβει καμένη γη. Ας περιμένει πρώτα να εκλεγεί βουλευτής και ύστερα μιλάμε για την επόμενη μέρα. Αλλά και από τη σημερινή θέση του πάλι συγκρούεται με την πραγματικότητα. Γιατί, την ίδια ώρα, η ΕΡΓΑΝΗ ανακοίνωσε ρεκόρ σε νέες θέσεις εργασίας από το 2001 που έχουμε στοιχεία: 188.587 νέες δουλειές δημιουργήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του 2024. Με τις 132.532 μόνο τον Απρίλιο. Το ακόμα πιο σημαντικό: Δύο στις τρεις από αυτές τις θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης. Επιδόσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο να μειωθεί η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό. Και, βέβαια, να θυμίσω ότι το 2019 το 18% των Ελλήνων ήταν άνεργοι και πρακτικά χωρίς εισόδημα.Πλέον, η χώρα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά προόδου, με το μέρισμα της ανάπτυξης να διανέμεται δίκαια στους πολίτες. Αναγνωρίζουμε, ασφαλώς, ότι η ακρίβεια παραμένει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα. Τα εισοδήματα, όμως, έχουν ενισχυθεί με υψηλότερο ρυθμό από τον πληθωρισμό, δημιουργώντας ένα σοβαρό ανάχωμα στις ανατιμήσεις: O μέσος μισθός έχει αναβαθμιστεί κατά 19% και ο κατώτατος κατά 27,7%. Για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια πήραν αύξηση οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι συνταξιούχοι είδαν δύο διαδοχικές αυξήσεις. Την ώρα που μειώθηκαν 50 φόροι. Όλα αυτά είναι ενισχύσεις που θα παραμείνουν και μετά το πέρασμα του πληθωρισμού.


Παράλληλα, μέχρι να καμφθεί το κύμα των ανατιμήσεων, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα, κυρίως υπέρ των πιο ευάλωτων. Θα εντείνουμε τους ελέγχους, επιβάλλοντας πρόστιμα κατά της αισχροκέρδειας. Αλλά και αντιμετωπίζοντας δομικές παθογένειες της αγοράς. Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επιστολή μου προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν. Εκεί επισημαίνω τις κερδοσκοπικές πρακτικές των κολοσσών του εμπορίου, μέσω των οποίων κρατούν ψηλά τις τιμές σε ορισμένες χώρες. Αυτές οι αθέμιτες τακτικές πρέπει να ρυθμιστούν κεντρικά με αυστηρούς κανόνες, καθώς στην πράξη κατακερματίζουν την ενιαία αγορά και απειλούν ευθέως τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε μαζί μας. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι… την απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είδαμε, έτσι, και αυτό: η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα υπέρ του ελέγχου των πολυεθνικών και η υποτιθέμενη Αριστερά στο πλευρό των επιχειρηματικών κολοσσών. Είναι, θα έλεγα, η στιγμή που ο εκφωνητής λέει «δεν περιγράφω άλλο»…

Επί της ουσίας, πάντως, θεωρώ ότι η πρότασή μας σύντομα θα εξεταστεί, προκειμένου να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως το πετύχαμε και με τις εισηγήσεις μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, από όπου η χώρα μας εισέπραξε 36 δισ. Για την καθιέρωση του covid pass. Για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, που πλέον είναι ευρωπαϊκές πολιτικές. Κάτι που δείχνει όχι μόνο τι ρόλο μπορεί να έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά και τι ακόμη μπορεί να διεκδικήσει από αυτήν».


Ο πρωθυπουργός τοποθετείται και για το ζήτημα των ακριβών ενοικίων: «Το «κάθε γενιά πρέπει να ζει καλύτερα από την προηγούμενη» είναι το μεγάλο ζητούμενο, η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και το προσωπικό μου όραμα: να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι νεότερες γενιές να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση ότι ζουν, μεγαλώνουν και δημιουργούν σε μια χώρα που τους σέβεται και τους προσφέρει ευκαιρίες να τα καταφέρουν καλύτερα από τους γονείς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο το δημογραφικό όσο και το στεγαστικό είναι μεγάλες προκλήσεις. Διακριτές και, ταυτόχρονα, αλληλένδετες. Διότι για να πάρει την απόφαση ένα νέο ζευγάρι να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της οικογένειας πρέπει να έχει τη σιγουριά της προσιτής στέγης.Εμείς, λοιπόν, με το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, Οικογένειας και Στέγασης στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνουμε την Εθνική Στρατηγική για το Δημογραφικό. Είναι η πρώτη φορά που χαράσσεται ένα τέτοιο πλαίσιο, με στόχο μέσα στην επόμενη δεκαετία πρώτα να εξισορροπήσουμε την αρνητική τάση συρρίκνωσης του πληθυσμού. Γιατί αργήσαμε ως χώρα να ασχοληθούμε με το δημογραφικό ζήτημα. Που είναι, βεβαίως, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει συνολικά ο δυτικός κόσμος.


Ειδικότερα, η στρατηγική μας περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τις νέες οικογένειες, ώστε να παίρνουν ευκολότερα την απόφαση για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Όπως και παροχές στις τρίτεκνες οικογένειες, ώστε να προσεγγίζουν εκείνες που ισχύουν για τις πολύτεκνες. Επίσης, καλύτερες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης στα πρώτα βήματα των τέκνων. Και, ακόμη, μέτρα για την αγορά εργασίας και την εξισορρόπηση του οικογενειακού και του επαγγελματικού χρόνου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στο στεγαστικό, όπου πρέπει να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων. Τόσο για μακροχρόνια μίσθωση, όσο και για αγορά σε προσιτές τιμές από νέες οικογένειες.


Διαβάστε περισσότερα εδώComments


  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • X
podcastthumbnail2.png
1.png
xiotis.jpg
σύνταξη βιογραφικού.png
dimanik.jpg
OlympiaChour
G Adv
14794143_10210956394167365_1944590052_n.jpg
electronet.jpg
bottom of page