4η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας
Με αφορμή την καθιέρωση της 4ης Απριλίου ως ημέρας αδέσποτων ζώων, το υπουργείο παιδείας καθιέρωσε αυτήν την ημέρα ως πανελλήνια σχολική ημέρα φιλοζωίας κάθε σχολικού έτους, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας στα σχολεία.
Δεδομένων των παραπάνω αποφάσεων, πολλά σχολεία της επαρχίας μας μάς κάλεσαν μαζί με την κτηνίατρο του Δήμου Άννα Τόμα, να εμπλουτίσουμε τις δράσεις τους, βάζοντας κι εμείς το δικό μας λιθαράκι. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια αρκετά σχολεία μάς καλούσαν να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας, ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, γιατί μας δίνουν βήμα, ώστε να ακουστεί η φωνή μας.
Θα ξεκινήσω με μια σημαντική παρατήρηση: Καλές οι παγκόσμιες και πανελλήνιες ημέρες, αλλά η φιλοζωία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι υπόθεση μιας ημέρας. Η φιλοζωία είναι τρόπος ζωής, κοσμοθεωρία και πράξη. Ο φιλάνθρωπος είναι κάθε μέρα φιλάνθρωπος, αυτός που σέβεται το περιβάλλον το σέβεται κάθε μέρα, ο νομοταγής είναι νομοταγής από άποψη.
Ζούμε σε έναν πανέμορφο πλανήτη, στον οποίο είμαστε συγκάτοικοι με πολλά είδη ζωής. Όλα αυτά τα είδη αξίζουν τον σεβασμό μας, γιατί κάθε ζωή είναι σεβαστή, από αυτήν του μυρμηγκιού μέχρι αυτήν του ελέφαντα. Δυστυχώς, ο άνθρωπος εκμεταλλεύτηκε ασύστολα τα ζώα στο διάβα των αιώνων, ακόμα και σήμερα, για το δικό του συμφέρον. Αυτός ο ανθρωποκεντρισμός δεν είναι πλέον ανεκτός στην εποχή μας, τώρα που δεν μπορούμε να επικαλεστούμε άγνοια. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ζώα είναι σαν εμάς, Ζωντανοί οργανισμοί. Ξέρουμε πολύ καλά ότι πεινάνε, πονάνε, φοβούνται, χαίρονται, ενθουσιάζονται. Δεν έχουμε πλέον κανένα άλλοθι για κακοποιητική συμπεριφορά.
Η φιλοζωία εντοπίζεται και στην αρχαιότητα. Ο μέγας Αλέξανδρος ήταν τόσο δεμένος με το άλογό του, τον Βουκεφάλα, ώστε άνθρωπος και ζώο ήταν αχώριστοι και λειτουργούσαν σαν ένας. Όταν πέθανε ο Βουκεφάλας, το 326 π. Χ. σε ηλικία 30 ετών, τον θρήνησε σαν να έχασε στενό συγγενή. Μάλιστα, ίδρυσε μια πόλη κοντά στον Υδάσπη ποταμό με το όνομά του. Το ίδιο έκανε και για τον αγαπημένο του σκύλο, τον Περίτα, που τον ανέθρεψε ο ίδιος και τον οποίο είχε μαζί του στην εκστρατεία του.
Ο Άργος, ο σκύλος του Οδυσσέα, ήταν ο μόνος που τον αναγνώρισε, όταν πλησίασε το παλάτι της Ιθάκης ντυμένος ζητιάνος. Ο Άργος, 20 χρονών πλέον, βρώμικος και γεμάτος τσιμπούρια (όπως μας λέει ο Όμηρος) κούνησε χαρούμενα την ουρά του και άφησε την τελευταία του πνοή.
Συμπερασματικά, θα πρέπει να αναλογιστούμε την ευθύνη μας απέναντι στα ζώα. Δικαιούνται τον σεβασμό μας, δεν τους κάνουμε χάρη. Γιατί, όπως είπε ο Μαχάτμα Γκάντι «Το μίσος προς τα ζώα είναι η αποτυχία της ανθρώπινης νοημοσύνης».
Υ. Γ. Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Αθήνα, στο ΣΕΑ Αλμυρού που κάνει την καθιερωμένη στάση το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, διαπίστωσα με μεγάλη χαρά ότι υπήρχε, με πρωτοβουλία των δύο μεγάλων αλυσίδων εστίασης που είναι εκεί, σπιτάκι για τα αδέσποτα, νερό και πιάτο για τροφή. Στην καρδιά της Ελλάδας, από όπου περνάνε εκατοντάδες, χιλιάδες επισκέπτες, δεν δίστασαν να δώσουν στέγη και τροφή στα πεινασμένα πλάσματα του δρόμου. Κι εμείς εδώ, όταν βλέπουμε σκυλιά στους δρόμους, φρικάρουμε, το θεωρούμε οπισθοδρόμηση, τα βαφτίζουμε όλα επιθετικά και προσπαθούμε να τα εξοντώσουμε. Τι κρίμα!!!
Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αλμωπίας «ΕΛΠΙΔΑ»
Η Γραμματέας του Συλλόγου
Νόπη Θεοδωρίδου - Ακοΐνογλου
コメント