top of page

Με σχέδιο απέναντι στις προκλήσεις που απειλούν τον πρωτογενή τομέα




Του Διονύση Σταμενίτη


Από πολύ νωρίς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν εντοπίσει την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου που λέγεται κλιματική κρίση. Νωρίς επίσης, είχαν διακρίνει την ανάγκη για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας, μέσα από την ορθότερη και μεγαλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ.


Πολύ γρήγορα, τα γεγονότα δικαίωσαν τις επιλογές της κυβέρνησης, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο. Η ενεργειακή κρίση, ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αλλά και η εμφάνιση των έντονων καιρικών φαινομένων, έφεραν στο προσκήνιο τις συζητήσεις για απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας αλλά και για τις πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.


Κεντρικό ρόλο, ως άμεσος αποδέκτης των αρνητικών συνεπειών, διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας. Μάλιστα, η χρονιά που πέρασε ήταν ενδεικτική του τι πρέπει να περιμένουμε, φανερώνοντας κάτι που για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ήδη κτήμα, ότι η ώρα των συζητήσεων έχει τελειώσει και έχει φτάσει ο καιρός των αποφάσεων και της δράσης.  Οι πυρκαγιές στον Έβρο και τη Ρόδο, την Εύβοια, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, τα προβλήματα στις καλλιέργειες στο σύνολο της χώρας, με την ακαρπία ως αποτέλεσμα των ήπιων χειμώνων που παρατηρούνται, να ξεχωρίζει, καθώς επίσης και η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, ήταν φαινόμενα που απαίτησαν άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού, ενεργοποίηση των εργαλείων στήριξης και ανασυγκρότησης, φέροντας μας όλους μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα.


Τα γεγονότα δεν μας βρήκαν απροετοίμαστους. Ήδη με μια σειρά παρεμβάσεων από το 2019, με μόνιμα μέτρα, όπως η μείωση της φορολογίας, η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, η θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας, η επιχορήγηση του ΕΛΓΑ και η αποκατάσταση του τρόπου πληρωμών, η μείωση του ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων έχουμε δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο. Ενώ, με έκτακτες παρεμβάσεις, όπως η επαναφορά του μέτρου επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, οι άμεσες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, στηρίξαμε τους παραγωγούς σε δύσκολες περιόδους. Επιπρόσθετα, με πόρους που αντλούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα, το «ΥΔΩΡ 2.0», με τα οφέλη για τη χώρα να είναι σε διπλό επίπεδο, τόσο για την αγροτική παραγωγή όσο και για το περιβάλλον.


Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού φανερώνουν αυτό που πολύ εύστοχα τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης ότι: «Δεν νομοθετούμε μόνο για την ανακούφιση του δύσκολου σήμερα, αλλά και για την εξασφάλιση του αύριο». Οι αποφάσεις για την ενέργεια είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής, που προνοεί για το μέλλον. Το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» που έχει ανακοινωθεί και αναμένεται να αποδώσει οφέλη από το 2025, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μόνιμο μειωμένο κόστος παραγωγής, μιας και θα το αποσυνδέσει από τις διεθνείς εξελίξεις για τουλάχιστον 25 έτη.


Με πρόγραμμα και σχέδιο, με στέρεα βήματα και μεθοδικότητα σχεδιάζουμε το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα. Η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα οδηγήσει τη χώρα μας στο μέλλον, και εμείς μέσα από την εφαρμογή των στρατηγικών μας επιλογών φιλοδοξούμε να θωρακίσουμε τις καλλιέργειες, απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και να δημιουργήσουμε το απαραίτητο πλαίσιο που θα δώσει στους παραγωγούς το χώρο και τις δυνατότητες να αναπτυχθούν.


* Ο κ. Διονύσης Σταμενίτης είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Βουλευτής Πέλλης με τη Νέα Δημοκρατία

** Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο thepresident.gr

댓글

댓글을 불러올 수 없습니다.
기술적인 오류가 발생하였습니다. 연결 상태를 확인한 다음 페이지를 새로고침해보세요.
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • X
podcastthumbnail2.png
1.png
xiotis.jpg
dimanik.jpg
OlympiaChour
G Adv
14794143_10210956394167365_1944590052_n.jpg
electronet.jpg
bottom of page