top of page

Μαξίμου προς Αγρότες: «Ακούμε τα αιτήματά σας αλλά γίνεστε αχάριστοι»




Μηδέν νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί βαρύτατα, προέκυψαν από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (28/01/2024) στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε για κύριο θέμα τις κινητοποιήσεις των πληγωμένων από τις καταστροφές και την κρίση.

Χωρίς ουσία, αλλά μ’ επικοινωνιακή επάρκεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε απλά και μόνο απολογισμό σε αυτή την «ευρείας κλίμακας» σύσκεψη, όπως τη χαρακτηρίζουν με στόμφο κυβερνητικές πηγές, θέλοντας να δείξουν ότι στο Μαξίμου δίνουν σημασία στο θέμα.


Η κατάσταση φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει μια σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ των αγροτών και της κυβέρνησης, με κύρια αιτήματα σχετικά με το κόστος ενέργειας και τις αποζημιώσεις για ζημιές.

Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι κεντρική ανησυχία για τους αγρότες, και η επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανά Kwh για το αγροτικό ρεύμα φαίνεται να είναι ένα μέτρο που ζητούν για να διασφαλίσουν ότι το κόστος ενέργειας δεν θα ανέβει περαιτέρω. Το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης είναι επίσης συνδεδεμένο με την οικονομική ευημερία των αγροτών.

Επίσης, οι αγρότες αναζητούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω πλημμύρων. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για συνολικές προσπάθειες προστασίας από φυσικές καταστροφές και τη σημασία της κυβερνητικής ανταπόκρισης σε τέτοιες καταστάσεις.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποτελεί σαφές μήνυμα ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν τα θέματα τους ως επείγοντα και επιθυμούν ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να είναι κρίσιμοι για την επίλυση των προβλημάτων και την επίτευξη συμφωνιών που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.



Τα κύρια αιτήματα των αγροτών είναι:

  • Πλήρης αναθεώρηση της ΚΑΠ σε πραγματική παραγωγική κατεύθυνση,

  • Ανασύσταση και ορθολογική τεκμηριωμένη χρέωση ΕΛΓΑ ανά καλλιέργεια, ζωικό είδος και συχνότητα καταβολής αποζημιώσεων,

  • Αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες,

  • Κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα,

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, δημοπρατήριο εμπορευμάτων σε επίπεδο περιφέρειας, έλεγχος στο περιθώριο κέρδους -σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο- σε εταιρείες σποροπαραγωγικού υλικού, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε εισαγωγή φορτίου,

  • Πανελλαδική ένταξη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αραβόσιτο στο πρόγραμμα απονιτροποίησης,

  • Αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και όχι με τη μορφή επιδόματος,

  • Διευκόλυνση μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ ανταλλαγής αγροτεμαχίων μεταξύ παραγωγών, με σκοπό την αύξηση μεγέθους αυτών και την επίτευξη μείωσης κόστους παραγωγής.


Η κυβέρνηση

Από την περιγραφή των κυβερνητικών πηγών, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των αγροτών και δηλώνει διαθέσιμη για διάλογο. Η επισκόπηση των παρεμβάσεων από τα συναρμόδια υπουργεία και η διαβεβαίωση ότι η πόρτα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πάντοτε ανοιχτή δείχνει προσπάθεια για επικοινωνία και ανταπόκριση.

Η δήλωση ότι δεν επιδιώκουν την ένταση και ακούν τα αιτήματα υποδηλώνει επίσης την προθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα ζητήματα με διαλόγο και χωρίς επιδίωξη συγκρούσεων.

Επιπλέον, η επιβεβαίωση ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά αναδεικνύει τη συνέπεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών των πληγέντων αγροτών.

Συνολικά, η επικοινωνία και η διατήρηση ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες φαίνονται να αποτελούν σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.




Commenti


  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • X
podcastthumbnail2.png
1.png
xiotis.jpg
dimanik.jpg
OlympiaChour
G Adv
14794143_10210956394167365_1944590052_n.jpg
electronet.jpg
bottom of page