top of page

«Κόλντα Μπάμπου»: Απόψε ανάβουν οι γιορτινές φωτιές στην Αλμωπία

Αν μη τι άλλο στην Αλμωπία ξέρουμε να διασκεδάζουμε και να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις μας. Τα ακριτικά χωριά μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή κρατούν αναμμένη τη σπίθα της παράδοσης που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.


Ένα από τα έθιμα που είναι ιδιαίτερα αγαπητό και συγκεντρώνει πολύ κέφι είναι η «Κόλντα Μπάμπου». Στις 23 Δεκεμβρίου, προπαραμονή των Χριστουγέννων, ανάβουν μεγάλες φωτιές και χορεύουμε όλοι γύρω από αυτές.

Το συγκεκριμένο έθιμο έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω», δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.


Το «Κόλιντα Μπάμπω» φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κάλαντα στη γιαγιά, μια φράση που είναι γνωστή σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και την συναντούμε όχι μόνο στην Μακεδονία αλλά και στην Θράκη.

Το έθιμο έχει την τιμητική του σε πολλά χωριά της Αλμωπίας. Και φέτος είναι προγραμματισμένο να αναβιώσει σε πολλές τοπικές κοινότητες. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα και να περάσουμε όμορφες στιγμές.



Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • X
podcastthumbnail2.png
1.png
xiotis.jpg
dimanik.jpg
OlympiaChour
G Adv
14794143_10210956394167365_1944590052_n.jpg
electronet.jpg
bottom of page