top of page

Διερευνήθηκαν τα αίτια παραμόρφωσης των καρπών ροδακινιάς στην Πέλλα - Θα είναι συνεχής η παρακολούθηση και το 2024




Χρήσιμα συμπεράσματα απέδωσαν οι εργαστηριακές εξετάσεις για τη διερεύνηση του αιτίου παραμόρφωσης των καρπών ροδακινιάς, σε οπωρώνες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.


Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, εστάλησαν στο εργαστήριο Ιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, για ιολογική εξέταση, εννέα δείγματα φύλλων ροδακινιάς από δέντρα με συμπτώματα και χωρίς συμπτώματα παραμόρφωσης καρπών, των περιοχών Ν. Μυλότοπος Γιαννιτσών, Αμπελειές Γιαννιτσών, Άρνισσα Έδεσσας, Νάουσα Ημαθίας, το διάστημα 18-07-2023 έως και 28-11-2023.


Συγκεκριμένα προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα και συμπεράσματα:


1. Συνολικά, με τη μέθοδο αλληλούχησης υψηλής απόδοσης και με μοριακές αναλύσεις ανιχνεύθηκαν τα παρακάτω παθογόνα:

α) Ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς, γνωστό και σημαντικό παθογόνο της ροδακινιάς στην Ελλάδα, το οποίο ευθύνεται για πληθώρα συμπτωμάτων και για συμπτώματα παραμορφώσεων ειδικά στους καρπούς,

β) ιός της νεκρωτικής δακτυλιωτής κηλίδωσης των πυρηνοκάρπων, γνωστό και σημαντικό παθογόνο της ροδακινιάς στην Ελλάδα,

γ) ιός της ευλογιάς της δαμασκηνιάς ή σάρκα, γνωστό και σημαντικό παθογόνο της ροδακινιάς στην Ελλάδα το οποίο ευθύνεται για πληθώρα συμπτωμάτων και για συμπτώματα παραμορφώσεων ειδικά στους καρπούς,

δ) ιός nectarine stem pitting associated virus, ο οποίος αναφέρεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και δεν θεωρείται να προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη ροδακινιά,

ε) ιός ti ringspot-associated virus, ο οποίος έχει περιγραφεί πολύ πρόσφατα στην Αμερική αναφέρεται για πρώτη φορά να προσβάλει τη ροδακινιά και δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστή η παρουσία του στην Ευρώπη,

στ) ιός της χλωρωτικής κηλίδωσης των φύλλων της μηλιάς,

ζ) ιός της πράσινης δακτυλιοειδούς ποικιλοχλώρωσης της κερασιάς


2. Δεν μπορεί να γίνει συσχέτιση των παρατηρηθέντων συμπτωμάτων παραμόρφωσης με την παρουσία κάποιου συγκεκριμένου ιού/ιοειδούς.


3. Τα παρατηρηθέντα συμπτώματα παραμόρφωσης των καρπών δεν μπορούν να συσχετισθούν άμεσα με το ιολογικό φορτίο τους.


4. Είναι πιθανός αλλά όχι βέβαιος, ο συνεργισμός των παθογόνων: Ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς, ιός της ευλογιάς της δαμασκηνιάς ή σάρκα και ιός της νεκρωτικής δακτυλιωτής κηλίδωσης των πυρηνοκάρπων σε συνάρτηση με τη φυσιολογική κατάσταση των δένδρων και τις νέες κλιματικές συνθήκες (παρατεταμένη άνοιξη), καθώς ο συνδυασμός των προαναφερθέντων παθογόνων εμφανίστηκε σε όλα τα συμπτωματικά δείγματα και σε ορισμένα μη συμπτωματικά δείγματα.


Σύμφωνα με το εργαστήριο Ιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, δεν υπάρχει αναφορά παρόμοιου προβλήματος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Όπως τόνισε ο κ. Τζαμτζής και το 2024, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση και θα διαβιβάζουν στο εργαστήριο, δείγματα καρπών με συμπτώματα παραμόρφωσης και χωρίς συμπτώματα, από το ίδιο δέντρο, για νέα διερεύνηση του προβλήματος.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη, στον οποίο γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, εξετάζουν την πιθανότητα αποστολής δειγμάτων και σε εργαστήρια του εξωτερικού.

Comments


  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • X
podcastthumbnail2.png
1045 (300 x 250 px) (8 x 10 cm) (1).png
1.png
xiotis.jpg
dimanik.jpg
OlympiaChour
G Adv
14794143_10210956394167365_1944590052_n.jpg
electronet.jpg
bottom of page