top of page

Αντιδρούν στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας οι νομικοί της περιοχής
Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, δικηγόροι και ασκούμενοι Αριδαίας-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας, συμβολαιογράφοι Ειρηνοδικείου Αλμωπίας και δικαστικοί επιμελητές Αριδαίας του Εφετείου Θεσσαλονίκης δηλώνουμε τα εξής:


Πληροφορούμαστε τις διεργασίες για το νέο δικαστικό χάρτη της Χώρας, και ιδίως το προσχέδιο του νομοσχεδίου που διέρρευσε στο διαδίκτυο. Παρατηρούμε πως το προσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας (Αριδαίας) δίχως την αναβάθμισή του σε Περιφερειακή Έδρα του οικείου Πρωτοδικείου. Αντιθέτως, δημόσιες δηλώσεις των Βουλευτών Ν. Πέλλας αλλά και των αρμοδίων Υπουργού και Υφυπουργού Δικαιοσύνης, καθώς και δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν λόγο για αναβάθμιση των Ειρηνοδικείων των Παραμεθορίων περιοχών (και μεταξύ αυτών της Αριδαίας) σε Περιφερειακά Δικαστήρια. Το Ειρηνοδικείο Αλμωπίας πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Παγκόσμια Τράπεζα ως σύμβουλος του Υπ. Δικαιοσύνης για την διατήρηση και αναβάθμισή του ως Περιφερειακό Δικαστήριο. Κτιριολογικά το δικαστικό κατάστημα είναι σύγχρονο, λειτουργικό, εξοπλισμένο με άρτια υλικοτεχνική υποδομή και δύναται να ανταποκριθεί στον αυξημένο ρόλο της εκδίκασης όλων των ποινικών και αστικών υποθέσεων Πρωτοδικείου μονομελούς σύνθεσης.


Το Ειρηνοδικείο, παρά την ολοκλήρωση εκδίκασης των υποθέσεων υπερχρεωμένων αλλά και την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου, αποτελεί ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, εκδίδοντας το 2023 άνω των 500 αποφάσεων, πράξεων, διαταγών και διατάξεων. Κατά τα προηγούμενα έτη και δη προ της υπαγωγής των εμπράγματων αγωγών στις κτηματολογικές διαφορές, οι αποφάσεις ήταν διπλάσιες και τριπλάσιες. Στην πόλη δραστηριοποιούνται περί τα 40 γραφεία νομικών (32 δικηγόροι και ασκούμενοι, 7 συμβολαιογράφοι, 2 δικαστικοί επιμελητές).


Ο Δήμος Αλμωπίας είναι ΟΡΕΙΝΗ, ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ και προβληματική περιοχή. Έχει τη μορφή «ανοικτής πόλης» με μικρό αστικό κέντρο και πληθώρα αγροτικών οικισμών στον ορεινό και ημιορεινό του όγκο. Είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της χώρας με 40 ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟΥΣ οικισμούς που απέχουν σε απόσταση άνω της 1 ώρας από την έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας: το οδικό δίκτυο είναι κακό, με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο το καλοκαίρι και δυσμενείς καιρικές συνθήκες το χειμώνα ενώ ελλείπουν ΜΜΜ. Η ευκταία λειτουργία του Περιφερειακού Δικαστηρίου Αλμωπίας αποσυμφορίζει την έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου Έδεσσας (λ.χ. αυξημένες κτηματολογικές υποθέσεις, δασικά πλημμελήματα κ.λπ) ενώ έως και το 2017 στην Αριδαία υφίστατο μεταβατική έδρα Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Στεκόμαστε αρωγοί στην πρόθεση του Δήμου Αλμωπίας είτε να αναλάβει τα μισθωτικά έξοδα του υφιστάμενου δικαστικού καταστήματος είτε να παραχωρήσει ιδιόκτητο χώρο από το περίσσευμα του κτιριακού του δυναμικού για τη στέγασή του.


Πέραν των γεωγραφικών, στην Αλμωπία (Αριδαία) συντρέχουν ιδιάζοντες ΕΘΝΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ που επιτάσσουν όχι απλώς τη διατήρηση αλλά και την ενίσχυση των κρατικών δομών στην περιοχή προς αποτροπή προπαγανδιστικών κύκλων. Άλλωστε αρκετά ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι πολίτες από την αποψίλωση της πόλης από Δημόσιες Υπηρεσίες. Στο προσχέδιο, τα άλλα παραμεθόρια Ειρηνοδικεία που δεν αποτελούν και έδρα Πρωτοδικείου αναβαθμίζονται σε περιφερειακά δικαστήρια (Κόνιτσας, Αμυνταίου, Σιδηροκάστρου, Διδυμοτείχου), πλην αυτού της Αριδαίας, με μεγαλύτερο πληθυσμό, πολλαπλάσιο αριθμό νομικών επαγγελματιών και υπέρτερη κατά πολύ δικαστηριακή ύλη!


Για όλους τους λόγους αυτούς


ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την κατηγορηματική αντίθεσή μας σε κάθε ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης του Ειρηνοδικείου Αλμωπίας και υποβάθμισης του παραμεθόριου, ορεινού και μειονεκτικού Δήμου.


ΤΑΣΣΟΜΑΣΕ υπέρ της αναβάθμισης του δικαστηρίου Αριδαίας σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Έδεσσας.


ΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ υπέρ της διατήρησης του Πρωτοδικείου Έδεσσας και συντασσόμαστε πλήρως με τις ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας στην κατεύθυνση της υφιστάμενης λειτουργίας του Πρωτοδικείου Έδεσσας και της αναβάθμισης των Ειρηνοδικείων Αλμωπίας και Σκύδρας.


ΚΑΛΟΥΜΕ τους εκπροσώπους των πολιτών της Αλμωπίας στην Κυβέρνηση, στο Κοινοβούλιο, στην Περιφέρεια και στο Δήμο, αλλά και τους φορείς της περιοχής να υποστηρίξουν την αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου σε Περιφερειακό Δικαστήριο Αλμωπίας, για λόγους εθνικούς και γεωγραφικούς ως παραμεθόριο.
Commentaires


  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
podcastthumbnail2.png
1.png
σύνταξη βιογραφικού.png
dimanik.jpg
OlympiaChour
G Adv
14794143_10210956394167365_1944590052_n.jpg
bottom of page